ComPaYa Társasjáték webbolt
FŐOLDAL BOLT JÁTÉKOK ÚTMUTATÓ HOGYAN VÁLASSZUNK? TÖRZSVÁSÁRLÓ KERESÉS LINKEK KAPCSOLAT KERESKEDŐKNEK ÁLLÁS

Bolt adatok: Ferenc körút 27. Telefon: 20/4281186 Nyitva: H-Cs: 11-19; P: 11-17; Szo: 10-14 Email: info@compaya.hu

Keresés névtöredék alapján


Csak raktáron:


Részletes keresés itt>>

 

Kosár

Üres!

Kolosszus Arena

A Reiner Knizia nevével fémjelzett Colossal Arena az Avalon Hill által kiadott klasszikus, Titan: The Arena, újranyomott változata. A Colossal Arena gyönyörű új képeivel, valamint 4 teljesen új teremtményével - melyek az eredeti verzióban nem szerepeltek - egy új és különleges játékélményt nyújtó társasjáték. A gladiátori hangulatot az arénában nyolc, egymással küzdő szörny biztosítja, mialatt tébolyodott spekulánsok életüket is kockáztatva vetik közéjük magukat, hogy egy-egy kedvencüket győzelemre juttassák. A játékosok folyamatosan téteket tesznek azon mesebeli teremtményekre, akik szerintük diadalmaskodhatnak a küzdelem végén. De vigyázat! Minden egyes kreatúra különféle képzettségekkel és képességekkel rendelkezik, és a játékosoknak okosan kell ügyeskedniük spekuláns kártyáikkal és tétjeikkel, hogy győzelemre vezessék kedvenceiket. Az izgalom egyre fokozódik, hisz minden egyes körben kiesik egy szörny. Vajon sikerül a kedvencednek győzedelmeskednie? Vagy bajnokod idő előtt kiesik a játszmából és így a tétjeidnek is bottal ütheted a nyomát? Tedd próbára magad és bajnokod és minden kiderül!

Ubongo / Expedition, Pyramide, Pyramidens portar
 

Típus:

Valoság
Társasjáték

Játékmechanizmus:

Kollekció összeállítás

Játékosok száma:

2 - 4

Játékidő:

30 perc - 30 perc

Kiadó:

Kosmos
Z-man Games
Piatnik

Tervező:

Grzegorz Rejchtman

Ajánlott korosztály:

8+

Magyar verzió ára:

9990 Ft Raktárról!Raktáron

Alternatív név

Expedition, Pyramide, Pyramidens portar

Részletek a BoardGameGeek oldalán

Magyar szabály az interneten

További információk


db

Vissza a játéklistához


Az Ubongo szó hallatán talán mindenkinek valamilyen afrikai törzs rituális tánca jut eszébe. A játéknak sajnos a grafikát kivéve azonban sem Afrikához, sem pedig a négerekhez semmi köze sincs. Annál nagyobb köze van viszont egy kilencvenes években általam oly kedvelt kvarcjátékhoz, a tetriszhez és a logikus gondolkodáshoz. Már most fel kell hívnom a figyelmet arra, hogy aki az ügyességi játékokat nem szereti, az ne is olvassa tovább ezt a bemutatót.
A játék célja, hogy a tetriszhez hasonlóan, különféle alakzatokkal (például a jó öreg L-betű, a négyzet, a mindig nehezen beépíthető Z-forma stb.) töltsük ki az előttünk fekvő feladványlapot. A játék során mindenkinek kilenc ilyen feladványt kell megoldania, s aki ezt sikeresen teszi, egy tábláról drágakövekhez jut.

A játék elején minden játékos megkapja a maga kis készletét a 12 furcsa alakzattal (L, Z, négyzet, hosszú egyenes és mások.) A játékhoz tartozó hatféle színű drágaköveket meghatározott szabályok szerint egy táblára rakjuk. A 72 drágakő hat sort képez, soronként tehát 12 kővel. A játékosok valamelyik tetszőleges sor végére állítják figuráikat. A játékhoz 36 feladványlap tartozik, ezekből minden forduló elején minden játékos egyet kap, így jön ki ha négyen játszunk a kilenc forduló. A feladványlap bal oldalán függőlegesen hat szimbólum található, ezek mellett pedig a készleteink alakzataiból 3 vagy 4. Ha a könnyebb verzió szerint játszunk, akkor csak 3 alakzattal kell kitölteni a feladványt, ha a nehezebbet választjuk, akkor néggyel. A feladványlap jobb oldalán egy változó nagyságú üres terület található, ezt a területet kell a játék során az alakzatokkal hiánytalanul kitölteni.

Ha az előkészületek megvoltak, kezdődhet a játék. Az egyik játékos dob a mellékelt dobókockával. Ez a kocka speciális annyiban, hogy nem egytől hatig számozott, hanem a feladványlap bal oldalán lévő szimbólumok (elefánt, gazella, maszk, páncél stb.) vannak rajta. A dobott szimbólumnak megfelelően mindenki kiveszi a készletéből az adott alakzatokat (hármat vagy négyet), miközben a dobó játékos megfordítja a homokórát. Ezután mindenkinek kb. egy perce van arra, hogy a kivett alakzatokkal kitöltse a feladványlapon lévő üres területet. Aki először van készen, felkiált és az mondja: Ubongo! A többiek, akiknek ugyancsak sikerült időn belül a megoldás, hasonlóan tesznek. Ha lejárt az idő, következhet a jutalmazás.

Aki először oldotta meg a feladványt, a drágakővel megpakolt táblán legfeljebb három sorral mozgathatja el a bábuját. Tehát pl. ha a bábuja az első sor előtt áll, akkor azt a 2., a 3. vagy a 4. sor elé is teheti, vagy a helyén is hagyhatja. Ahová a bábut helyezte a játékos, abból a sorból az első két drágakövet felveheti. A második helyezett ugyanígy tehet, csak ő legfeljebb 2 sorral, a harmadik pedig legfeljebb 1 sorral teheti odébb a bábuját. Az, aki negyedik lett, s még időben oldotta meg a feladványt, a helyén marad, de ő is felveheti a sorban lévő első két drágakövet. Aki időben nem tudta megfejteni a feladványt, drágakövet nem vehet el.

A jutalmazás után új forduló kezdődik, újra kap mindenki egy feladványlapot egészen addig, amíg azok el nem fogynak, tehát a kilencedik forduló végéig. S most jön a nagy csavar a játékban: A győztes nem az, aki a legtöbb drágakövet gyűjtötte a kilenc forduló során, hanem az, aki egy színből a legtöbbet (legfeljebb tizenkettőt) gyűjtötte. Tehát nem feltétlenül az nyeri a játékot, aki minden fordulóban tudott követ gyűjteni és így a legtöbbet gyűjthette össze. Az is lehet nyertes, aki ügyesen mozgatta el a bábuját a sorok elején akkor, mikor megoldotta a feladványát, s ezért sok azonos színű drágakövet tudott gyűjteni.

A játék, mint látható, a gyorsaságra és a logikus gondolkozásra, s nem is kicsit, a térlátásra épül. Rendkívül egyszerű, de borzasztóan idegesítő tud lenni. Ha nem sikerül kiraknod a feladványt, ideges leszel, dühöngsz, s amikor a többiek megmutatják, hogy mi is lett volna a megoldás, a fejedhez csapsz: Ennyire egyszerű volt? Vagy ez aztán a képtelenség!!! De a felbőszülés azonnal elmúlik, ugyanis nincs idő tovább bosszankodni, mert egy perc múltán már jön is következő forduló, s Te már azon gondolkodsz, hogy most aztán megmutatod, megfejted, csak azért is� Ekkor meg már megint izgulsz, hogy sikerüljön, s hogy ne bosszankodj újra. Kész, ezt nem lehet abbahagyni, egyszerűen függővé válhatsz. Ráadásul nincsen begyakorlás. Harminchat feladvány van, mindegyiken hat szimbólummal, az összesen 216 megfejtés. S akkor még nem számoltam, hogy van a könnyebb és a nehezebb verzió!!!

Nekem ez a játék nagyon tetszik, kicsit sajnáltam is, hogy nem lett Az év játéka, pedig megérdemelte volna. Jó párszor játszottam már vele, s egyszer sem éreztem, hogy igen, én ezt már tudom, én vagyok a tuti nyertes. Az agyad mindig képes fura dolgokra, egyszerű esetekben is leblokkolhat, a nehezeket meg azonnal megoldja. A játékostársak is lehetnek mindig ügyesebbek nálad, szóval kihívás van benne bőven. S nem mondom, hogy gyerekekkel nem lehet játszani. Az egyik barátom tízéves kislánya úgy megvert egyszer bennünket, hogy csak néztünk. Szóval mindent összevetve, kicsiknek és nagyoknak jó kis elmesport, kellemes frusztráció és abbahagyhatatlan kikapcsolódás. Ha egyszer belekezdünk, egy partinál nem állunk meg! Ajánlom mindenkinek, ügyes rakosgatást!
Forrás: Játéklap


A Ubongo vásárlói a következő játékokat választották még:

Carcassonne

Carcassonne
(48253)

Jenga

Jenga

Twister

Twister

Ticket to Ride Európa

Ticket to Ride Európa
Ticket to Ride Europe, Zug um Zug Europa Neu 2005, Les Aventuriers du Rail Europe

Aranyásók - Szabotőr

Aranyásók - Szabotőr
Saboteur

Csótánypóker

Csótánypóker
Bug Bluff, Cockroach poker, Torakkapokeri, Kakerlakenpoker

Carcassonne 3. kiegészítő - A Hercegnő és a sárkány (88122)

Carcassonne 3. kiegészítő - A Hercegnő és a sárkány (88122)
Carcassonne - The Princess & the Dragon, Carcassonne - Burgfräulein & Drache(48145)

EladLak!

EladLak!
For Sale

Ultra PRO Prémium Kártyavédő fólia 2-1/2 X 3-1/2

Ultra PRO Prémium Kártyavédő fólia 2-1/2 X 3-1/2
Ultra pro - Platinum Sleeves (63,5 x 88 mm)

Castle Logix

Castle Logix

Camelot Junior

Camelot Junior
Camelot JR

Ganz schön clever (Egy okos húzás!)

Ganz schön clever (Egy okos húzás!)
Ganz schön clever (88249)

www.compaya.hu - A tárhelyet a WSB.HU tárhelyszolgáltató biztosítja.

Compaya Bt. 2005. - Minden jog fenntartva ©

BOLT

A bolt adataihoz kattintson ide

Kosár

Belépés

Név:
Jelszó:
Új regisztráció
Jelszóemlékeztető

Kategória választó

Társasjáték

Kártyajátékok

Kirakójátékok

Készségfejlesztő játékok

Smart Games fejlesztők

Gyerekjátékok

Kiegészítők és egyebek

Gyorslinkek

Játékok magyar leírással

Keresés

Akciós játékok

2020 újdonságok

Újdonságok

Heti újdonságok

Raktáron lévő termékek

Raktáron lévő társasjátékok

Raktáron lévő kártyajátékok

Raktáron lévő puzzlek

Friss raktárkészlet

Szállítás alatt

Kuruzslók Quedlinburgban

Kitchen Rush