ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat:

Telefon: +36204281186

                                                                                        

Blog

A kockavetés művészete

2022.02.01 14:00
A kockavetés művészete

Ha eddig nem éreztünk volna valami földöntúli vonzódást a dobókockák iránt, akkor most minden bizonnyal meg fog változni a véleményünk. A legtöbben valószínűleg nem is gondoltuk volna, hogy a társasjátékok alap tartozékaként számon tartott eszköz szinte végigkíséri az emberiség történetét.

A kocka el van vetve 

Már jóval a modern történelemírás előtt is léteztek a társasjátékok, bár nem igazán hasonlítottak azokra, amikkel ma játszunk. Az ősi játékok nélkülözték a stratégiai tervezés lehetőségét és leginkább a szerencsén alapultak. A szerencsefaktor csúcsrajáratásánál pedig nem is lehetne a kockánál jobb partnert találni! A legrégibb fennmaradt dobókockákat az egyiptomi Szenet játék kellékeként találták és az időszámításunk előtti 3100-as évekből származnak.  

A történelem során a kockáknak nagyon fontos szerep jutott. Misztikus képességet tulajdonítottak nekik, hiszen minden egyes dobás eredménye rejtély a vető számára. Sokszor használták (és még ma is használják) jóslásra, valamint a szerencsejáték egyik alappillére. 

Az a dobókocka, ami ókori uralkodóknak segített megjósolni az eljövendőt, egyben szerencsejátékosok legkedveltebb eszközeként is funkcionált. Ugyan úgy megfért a királyi palotában, a nagyrabecsült sámán kezében, mint a kaszinókban, kocsmákban, koszos kikötőkben. Egyszerre rendelkezett szakrális és profán pozícióval. Jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy voltak időszakok, amikor az uralkodó réteg, az egyház vagy az állam betiltotta a “bűnös” kockák használatát. 

Kalandos történelme során azonban mit sem kopott a fénye, teljesen összeforrt velünk ez a kis, akárhány oldalú, számozott dolog. Gondoljunk csak bele például mi magunk is mennyit használjuk a kockázat kifejezést. 

Fordul a kocka 

"Tehát semmi meglepő nincs abban, hogy egészen a mai napig találunk olyan játékokat, aminek a szerves eleme a dobókocka és mi imádjuk ezeket. Bár a kockás játék egyenlő a nagy szerencsefaktorral, ami megosztja a véleményeket, de: ki ne akarna néha egy kicsit visszanyúlni a gyökerekig és hazardírozni?"

Ezzel mondjuk nem arra gondolunk, hogy irány a Casino és tegyük fel minden pénzünket a kockapókeren, inkább alább vázolunk néhány költséghatékonyabb és modern megoldást.

Ganz Schön Clever (Egy okos húzás!)

Az Egy okos húzás! egy fergeteges dobókockás extravaganza, amit egymagatokban, de akár négyen is játszhattok. A molekuláris biológia területén is jeleskedő Wolfgang Warsch játéka igazi mestermű a “dobj és írj” (Roll-and-Write) mechanizmusára épülő darabok között. Ha a szerző neve hirtelen nem lenne ismerős a számunkra, akkor csak, hogy tudjuk, neki köszönhetjük többek között a Kuruzslók Quedlingburgban és a Tavernák Tiefenthalban játékokat is. 

Az Egy okos húzás! 2018-ban elnyerte a Golden Geek Awardon a legjobb egyszemélyes játéknak járó díjat, de ugyan ezen a versenyen jelölték az Év játéka és a Legjobb családi játék kategóriában is.

A Ganz Schön Clever-ben biztos, hogy megtapasztaljuk majd azt a misztikus élményt, amit a kockák dobásának eredménye jelenthetett a sámánok szertartásai közben. 

A játék tartozékai 6 különböző színű kocka, egy pontozófüzet és négy filctoll. A játékosok a játék közben a 6 kockával fognak dobni és annak eredményét mindenki a saját pontozófüzetén fogja vezetni. Ez elsőre nagyon egyszerűnek tűnik, de ez a kis dobozos játék menet közben nagyon izgalmas és alapos tervezést igényel. Minden kocka színéhez tartozik egy azonos színű sor a pontozólapon, melyek mind másféle pontozással rendelkeznek, így hatalmas variációs lehetőség van arra, hogy miként nyerjük meg, vagy veszítsük el a játékot.

Az érezhetően alaposan megírt és átgondolt játékszabálynak köszönhetően Wolfgang Warschnak sikerült a lehetetlennek tűnő feladat: megregulázta a kockadobás magas szerencsefaktorát. Így azok is bátran vessék bele magukat ebbe a játékba, akiket Fortuna amúgy minden élethelyzetben távolról elkerül. Persze azért a rossz dobás lehetőségét még így sem lehet a nullára redukálni, de pont annyira marad meg a hazardírozás érzése, hogy az ne legyen frusztráló a játékos számára. 

Noch mal! 

A Noch mal! egy 1-6 fővel játszható, szintén a Roll-and-Write mechanizmusra építő játék. Ebből kifolyólag nem meglepő, hogy a dobozban szintén kockákat és pontozólapot találunk! A fentebb említett játéktól eltérően, azonban itt nem csak “klasszikus” számozott, 6 oldalú dobókockákkal játszunk. A 6 oldal megmarad, csak bizonyos elemek esetében színek és jelek váltják fel a pöttyöket. 

A játék során a feladatunk leegyszerűsítve az, hogy a pontozólapon található színes négyzeteket maradéktalanul kiikszeljük. Ehhez persze szükség lesz a kockákkal dobni és az eredmény függvényében tehetjük meg lépéseinket. A Noch mal! esetében sokkal magasabb szerencsefaktorral és kevesebb tervezési lehetőséggel kell számolnunk. Ennek megvan az az előnye, hogy lényegesen kevesebbet tudunk töprengeni egy-egy lépésen, így ezen a téren nem annyira megerőltető a játékmenet. De aki nem bírja, ha ennyire ki van téve a sors akaratának, az lehet, hogy 1-2 ősz hajszállal végzi a játék után.

 

Noch mal so gut! 

A Noch mal so gut! mondhatni a Noch mal! nagytesója. A cél ugyanaz, de az eszközök megváltoznak. A játékban extra kockák segítik a játékost, hogy nagyobb mozgástere legyen a pontgyűjtésre és új, kifejezetten izgalmas akciókat is végrehajthasson. Így a szerencsefaktor szintje ismét kicsit lejjebb csúszik és nagyobb hangsúlyt tudunk fektetni a tervezésre.
 

Noch mal! kids 

Ha pedig a családnak nem lenne elég a kockavetésből, akkor a Noch mal!-nak külön elkészítették a gyerekeknek szóló verzióját is. A Noch mal! és a Noch mal so gut! is nagyon kedves és barátságos látvánnyal rendelkezik, de ezt már csak a Noch mal! kids tudja felülmúlni. 

Az állatos tematikával átitatott Roll-and-Write játék kifejezetten a kisebb korosztály számára tudja ugyan azt az élményt nyújtani, mint a felnőtteknek az előző változatok.


Szóval ne hagyjuk megtéveszteni magunkat: a dobókocka nem csak a D&D tartozéka! Tehát kockás játékokra fel és lépjünk az egyiptomi szenet játékosok nyomába. Vegyük kezünkbe a sorsunkat irányító eszközöket és próbáljunk ne beleőrülni, amikor már az ötödik dobásnál dobjuk ki azt, ami mindenki másnak nagyon jól jön, csak nekünk nem. Végül is ez az igazi szépsége a dobókockás játékoknak.

Előző blogbejegyzésünk az Igényes építőjátékokról szól, érdemes elolvasnod! Klikk ide

Tetszett a tartalom? Kérdésed van, vagy segítségre van szükséged a megfelelő társasjáték kiválasztásában?
Keress bennünket az alábbi elérhetőségeken, és kollégáink szívesen állnak rendelkezésedre.

További érdekes tartalmakért keress minket facebook oldalunkon: https://www.facebook.com/ComPayaWebShop