ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat:

Telefon: +36204281186

                                                                                        

Blog

Clinic Rush - Kooperatív "rohanás a sürgősségin"

Fátyol Kristóf
2023.04.14 12:13

A kooperatív játékoknak továbbra is vannak kiaknázatlan lehetőségei - erre mutatott rá a Clinic Rush, egy ízig-vérig tematikus köntösbe bújva.

Lássuk, hogyan oldható meg a "rohanás a sürgősségin" egy társasjáték keretein belül!

 

 

Clinic Rush - Rohanás a sürgősségin!

 

- Röviden a játékról:

A Clinic Rush egy 1-4 főig játszható családi kaliberű kooperatív társasjáték, ami 14 éves kortól ajánlott. A játék során társainkkal együttműködve szükséges az Egészségügyi Központot működtetni, 4 perces etapokban intézni a betegfelvételt, a vizsgálatokat, a műtéteket, egyéb kezeléseket, megbirkózni váratlan járványokkal, és még a hírnevünkre is figyelni lehetőleg! Ezek mind feltételei lesznek a játékvégi győzelemnek, úgyhogy irány bemosakodni, aztán lássuk a Clinic Rush-t részletesebben!

- Ilyen lesz kipakolva!

Ahhoz nem fér kétség, hogy a Clinic Rush nagy játékteret igényel, első benyomásra még talán picit ijesztő is lehet. A játékot előkészítve az Egészségügyi Központ tárul elénk: minden játéktábla egy külön helyiséget szimbolizál, ezek között van betegfelvétel, labor, raktár, műtő, és kórterem. A játékot a későbbi hatékony csapatmunkának megfelelően állíthatjuk fel, ahogy saját belátásunk szerint jónak találjuk!

A játékelemekből sincsen hiány, azonban mindennek megvan a saját maga kiemelt fontosságú szerepe. A homokórák nővéreket illetve orvosokat jelképeznek, a különböző hátoldalú kártyák pedig egyrészről betegek, másrészről pedig más és más típusú vizsgálathoz szükségesek. A legtöbb alkatrész mindig a vérbank, a gyógyszerraktár, és a szervraktár környékén van a játék során, a kórtermekbe pedig külön-külön jelzésű ágyakat kell összeraknunk, ebben fognak a fekvőbetegek lábadozni. A sürgősségin való rohanásban pedig ne legyen kétségünk afelől, hogy a csipeszek fogják megnehezíteni legjobban a dolgunkat!

- Ez vár rátok játék közben:

A játékban mindannyian orvosok vagyunk, ennek megfelelően kapunk 1-1 homokórát a saját színünkben. Az orvoshomokórák közül mindenki csak a saját színének megfelelőt kezelheti, azonban a semleges színű nővérhomokórákat bármelyikünk. Ezekkel a homokórákkal hajthatunk végre akciókat a helyiségeken feltüntetett akciómezőkre állítva. Az akciómezőkön van feltüntetve, hogy azt milyen típusú karakter végezheti el, van amit csak nővér, van amit csak orvos, és van olyan akció amit bármelyik homokórával kezelhetünk!

A játék alapvetően 3 körből áll, egy kör pedig 4 percen keresztül tart, ezutóbbinak megfelelően kell rohannunk a sürgősségin. A homokórák másfajta időkorláttal bírnak a játék során, mivel a homok lepergését követően is van lehetőségünk még az elkezdett akciót végrehajtani, azonban egy homokóra nem használható fel másik akcióra addig, amíg az előzőnél le nem pergett az utolsó homokszem is... a Clinic Rush-nak ez adja azt a kettősségét, amin ügyesen lavírozva kell együttműködnünk!

A körök közt három dolgunk lesz: elsősorban fújunk egy jó nagyot, és feldolgozzuk az előző 4 percet..., másodsorban ilyenkor van lehetőségük megtárgyalni a játékosoknak, hogy hogyan folytassák a betegek kezelését, mire lesz szükség, mi az ami jól ment, és mi az ami esetleg rosszabbul..., harmadrészt pedig szemügyre kell venni, hogy sikerült-e a betegeket kezelni vagy sem: ezekért kapunk győzelmi pontokat és hírnévpontokat. Ezeket gyűtjük - illetve lehetőség szerint nem veszítjük - a játék végi győzelem érdekében!

A játék első állomása a betegfelvétel. Minden beteget külön kártya szimbolizál, ezeken látjuk, hogy járó-, vagy fekvőbeteget szükséges-e meggyógyítanunk, hogy milyen súlyosságú a betegsége, hogy mennyi győzelmi pontot ér, és természetesen az elvégzendő vizsgálatokat, vagy a kezeléseket.

A járóbetegekkel könnyebb a dolgunk, azonban kevesebb győzelmi pontot is érnek. Az ő esetükben a felvételt követően megkezdhető a kezelés a gyógyszerraktárból illetve a vérbankból. A játék elején ezeket a helyiségeket feltöltöttük bizonyos mennyiségű tablettával, infúzióval, injekcióval, és vérjelölővel... ahogyan gyógyítjuk a betegeket, ezeknek utánpótlásáról külön akció elvégzésével gondoskodnunk szükséges.

A fekvőbetegek kezelése sokkal keményebb feladat, mivel őket egy orvos segítségével be kell utaljunk egy kórterembe, és ezt követően könnyen előfordulhat, hogy hosszadalmas vizsgálatokat, vagy akár még műtétet is el kell végeznünk a betegen. Utóbbi két művelet során nem csak gyorsnak, hanem több esetben ügyesnek is lennünk kell. A műtéteket csipesszel szükséges kezelni, és ha szervre van szükség, akkor a szervraktárból gazdálkodni!

Amint letelt a kör - tehát a 4 perc - a játékosok kiértékelik, hogy mennyire sikerült ügyesen helytállniuk orvosként. A meggyógyított betegekért győzelmi pont jár, azonban előfordulhatnak esetleges félrekezelések, vagy túlkezelések is. Utóbbiak esetében nem ússzuk meg a büntetést, a betegség súlyosságának megfelelően csökken a hírnevünk.

- Clinic Rush, mint kooperatív játék.

Gyakran szokták a kooperatív típusú játékok egyfajta hátulütőjeként emlegetni az "alfajátékos" problémát, miszerint a tapasztaltabb játékostársunk átveszi a képzeletbeli irányítást, és a játékélményt magáévá téve, nem hagyja a többieket kibontakozni. Egyes kooperatív játékok ezt úgy próbálják kiküszöbölni, hogy habár a győzelmi célunk egy és ugyanaz, azonban mégis egyfajta tudatlanságot generálunk egymás közt azzal, hogy pl. nem ismerhetjük, hogy milyen kártyákkal rendelkezik a társunk. 

A Clinic Rush-ban minden információ minden játékos számára ismert, azonban nem tud "alfajátékos" kibontakozni, mert egyszerűen nincsen rá kapacitása. A játék során igazi csapatmunkára lesz szükségünk, amihez minden játékosnak rendelkezésre kell állnia. Érdemes lehet elosztani a munkaköröket, egymással folyamatosan kommunikálni, ha valamelyikünknek túl sok dolga lenne hirtelen, akkor besegíteni, stb... így fog kibontakozni egy hihetetlen kooperatív játékélmény! 

- A játék legfőbb erőssége: tematika!

Már korábban szó esett arról, hogy a játék előkészítése során hirtelen elénk tárul az Egészségügyi Központ. Ha a betegfelvétel, a műtők, a vérbank, a gyógyszerraktár, a szervraktár, és a labor nem győzött volna meg minket a tematikáról, akkor idézzük fel magunkban ismét ezt a gondolatot az első kör után, és kénytelenek leszünk akarva-akaratlanul beadni a derekunkat. A Clinic Rush-sal való játék során nem csupán jelölőket rakosgatunk egyik helyről a másikra... hanem valójában kiemelt figyelemmel végezzük a vizsgálatokat, majd küzdünk a betegek életéért! Egy pillanat alatt laboránsok, műtősök, és szervfelelősök lesznek a játékosokból! Aztán hirtelen azon kapjuk magunkat, hogy a körök közti megbeszélés tudatalatt egy igazi orvosértekezletté válik.

A Clinic Rush-t megelőzően volt már egy hasonló nálunk megjelent játék, a Kitchen Rush, ami a tematika játékban való megjelenését illetően szintén hasonló dícséreteket kapott, külön szakmabeliektől is. Amennyiben a Kitchen Rush-sal elégedettek voltatok, akkor garantálhatjuk, a Clinic Rush-ban sem fogtok csalódni!

- Állandó új helyzetek

A modern társasjátékokkal kapcsolatban állandó kérdés szokott lenni, hogy mennyire újrajátszható, tud-e új kihívásokat kínálni egy sokadik játékalkalommal, mennyire tud új helyzeteket teremteni. A Clinic Rush készítői ezt sem bízták a véletlenre: egyrészről a betegek kínálta szituációk, a vizsgálatok eredményei, és az állandó új szerepek sose fognak két ugyanolyan játékot produkálni, ezt garantálhatjuk! Másrészről a játék fokozatosan nehezíthető: ha az alapjáték már jól megy, akkor felhasználhatóak a járványkártyák, amik a kórtermekben tudnak elterjedni a fekvőbetegek közt, és külön kezelendő. Ezentúl ún. kutatáskártyákkal is bővíthető a játék, amik további akciólehetőségeket és feladatokat kínálnak.

Ha nehezítésre vágytok, akkor a játék elején nem csak a játékosszámnak megfelelően tudtok válogatni a győzelmi feltételt tartalmazó feladatkártyák közt, hanem nehézségi szintnek megfelelően is - így kevesebb hírnévpontot kell veszítsetek, győzelmi pontból pedig többet szükséges gyűjtenetek!

- Nektek ajánljuk, ha...

A Clinic Rush egy olyan kooperatív társasjáték, amiben magasfokú együttműködésre lesz szükségetek, és ha az akadályokat sikerrel teljesítitek, akkor szuper játékélménnyel tudtok gazdagodni! Amennyiben vonz az egészségügyi tematika, úgy szinte "kötelező olvasmány", továbbá ha nem szerettek egymásra várva mély döntésekbe bonyolódni, és sokkal inkább a pörgős játékokat keresitek, úgy szívesen ajánljuk figyelmetekbe a Clinic Rush-t! 

 

Jó játékot kíván a ComPaYa csapata!