ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat:

Telefon: +36204281186

                                                                                        

Blog

Puzzle Parádé

2022.01.01 14:00
Puzzle Parádé

Szeretjük a lovas puzzle-t, a kerek puzzle-t, a szél nélküli puzzle-t, az 50 darabos puzzle-t, az 1000 darabos puzzle-t, az egyszínű puzzle-t, a 3D puzzle-t és amúgy bármilyen puzzle-t. Tehát valahogy úgy vagyunk a kirakóssal, mint Gombóc Artúr a csokoládéval.

Minden, amit tudni akartál a puzzle eredetéről


A fáma úgy szól, hogy az első „kirakós játék” 1766-ban látott napvilágot, mégpedig egy londoni térképész, John Spilsbury által, aki tanítványai földrajz-ismereteit kívánta ezzel mélyíteni. A kartográfus ráragasztott egy térképet egy falapra, amit aztán darabokra vágott és már indulhatott is a gondolkodás: vajon melyik darab hova illik? Egyúttal megkezdődött a kirakós láz.


Idővel a faipar technológiai fejlődése lehetővé tette, hogy a kirakós elszakadjon a kizárólagos edukációs céloktól és új utakon haladjon tovább, hiszen könnyebbé vált a fa formára vágása. Ezzel pedig beköszöntött egy új korszak, amiben már szórakoztatás céljára készített kirakósokkal ütötték el idejüket – ekkor még elsősorban a tehetősebb – emberek. 

Gondoltad volna, hogy egy dobozba ennyi jóság elfér?


Az elmúlt korok puzzle-rajongójának azzal az extra kihívással is szembe kellett néznie, hogy a dobozon bizony nem volt rajta a kép, amit ki kellett rakni a temérdek kis darabocskából.


Arról nem is beszélve, hogy általában színhatáron történt a vágás, tehát a teljesen egyszínű darabokat kellett valahogy egymás mellé illeszteni úgy, hogy az végül jó legyen. 


A mai kezdőket biztos a hideg rázná, ha eléjük kerülne 350 darab barna és zöld árnyalatú fa puzzle darab annyi instrukcióval hogy: fát ábrázoló kirakó. Ez mégsem tántorította el a nagyérdeműt, és a puzzle játékokat egyre nagyobb érdeklődés övezte. 


A karton térnyerésével pedig a puzzle tömeggyártása is megkezdődött, így az eddig úri huncutságnak számító szórakozás szélesebb réteg számára is elérhetővé vált. 

 

Kirakós kihatás 


Ahogy a puzzle eredete is sugallja, ennek a szórakozási formának bizony erősen edukatív jellege van. Amivel természetesen nincsen semmi baj, mert


"Mi lehet annál jobb, ha játék közben tanul az ember, vagy éppen az ember gyermeke?"



Elsőre nem is gondolnánk, hogy egy doboznyi kirakósba mennyi fejlesztő hatás fér bele!
Pedig segíti a

  • koncentrációt,
  • térlátást,
  • alakfelismerést,
  • finommotoros képességek fejlődését,
  • kéz-szem koordinációt,
  • problémamegoldó készségek fejlődését,
  • memória fejlődését,
  • önbecsülés növelését.

Tehát miközben gyermekünk kedvenc bébisárkányos képét próbálja meg reprodukálni a különböző formájú darabok sokaságából, annak azon kívül is van haszna, hogy elfoglalja magát!


A különböző darabok összeillesztése először biztos nehézséget fog jelenteni és megpróbálnak mindent mindennel összerakni.
De egy kis gyakorlás és elemzés után a formák és a színek alapján már ránézésre el fogják tudni dönteni, hogy melyik elemek illenek össze.


Ez pedig később rendkívül hasznos lehet számunkra, például amikor kedvenc svéd bútorcsaládunk leírhatatlan és kimondhatatlan nevű könyvespolcát próbáljuk meg a rajz alapján összeállítani. Milyen jó is lesz, ha nem úgy döntjük el, hogy hová illik egy csavar, hogy mindenhová megpróbáljuk beszuszakolni, hanem segítséget kérünk a gyerektől, aki ránézésre tudja, melyik lyuk lesz a megfelelő.


Házimozaik


"Egy puzzle kirakása egy komplex probléma megoldásának számít."


Fel kell ismerni, melyek a szélei, milyen darabok hogyan illenek egymáshoz, hogy lehet a leglogikusabban és a legkönnyebben kirakni a képet. Nagyon sok megoldandó feladat előtt áll az, aki nekilát egy képnek. Így jogosan lehet büszke magára mindenki, akinek a keze alatt összeáll a nagy mű. Ha pedig egyszer sikeresen vetted az akadályt, akkor onnantól kezdve nincs megállás; jönnie kell a következőnek!


Fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő témát, mert egy igazán menő kép kirakásánál nem sok motiválóbb dolog létezik. Az elkészült kép pedig felakasztva hosszú időn keresztül díszítheti készítője szobáját.


De ha úgy gondoljuk, hogy a téma magában kevés, akkor válasszunk olyan darabot, amihez extra ajándék is jár! Ebben a műfajban pedig a Schmidt kirakói verhetetlenek.


"Az egyébként is rendkívül igényes kivitelezésű és gyönyörű színekkel, formavilággal
rendelkező darabokat már tényleg csak a jutalomjátékkal lehet még tökéletessebbé
varázsolni."


Ha a gyermek már egyébként is puzzle-függő, akkor ajánljuk, hogy a közeledő ünnepek alkalmával lepjük meg egy ilyen multifunkciós darabbal. Kifejezetten nagy öröm tud lenni, ha például a tengeri állatos tematikájú puzzle bálnáját magával tudja hordozni a csemete.


Érdemes időt és energiát szánni arra, hogy megismertessük a kirakózás örömét a gyerekekkel, mert hosszútávon hasznos képességekkel és pótolhatatlan élményekkel fognak gazdagodni, és ha részt veszünk benne, akkor mi is.

Tetszett a tartalom? Kérdésed van, vagy segítségre van szükséged a megfelelő társasjáték kiválasztásában?
Keress bennünket az alábbi elérhetőségeken, és kollégáink szívesen állnak rendelkezésedre.

További érdekes tartalmakért keress minket facebook oldalunkon: https://www.facebook.com/ComPayaWebShop