ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat:

Telefon: +36204281186

                                                                                        

Blog

Az asszociációs társasjátékok a lelkünkhöz szólnak

2021.09.01 14:00

Egy különleges fajtája társasjátékoknak az asszociációs társasjáték, mellyel számos készség fejleszthető. Gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt ajánlható, mivel emlékezetes élményekben lehet részük a játék során.


Az asszociációs társasjátékok lényege

Az asszociáció egy latin eredetű szó, jelentése: társítás. Leggyakrabban fogalmakhoz kapcsolódó másik fogalom, érzés, gondolat társítását értjük rajta. Gyerekkorunkban is sokat játszottunk asszociációs játékot, csak nem tudtuk, hogy így hívják. Például, ha azt a szót hallod, hogy alma, mi jut eszedbe róla? A körte? A piros szín? A nagyi pitéje? Netán az Édenkert?

Az asszociációs társasjátékokban is a képzettársításon van a hangsúly, leggyakrabban képek, rajzok alapján kell kitalálni a megoldást, vagy szavakból következtetnünk a helyes megfejtésre. Sokak számára tűnik nehéznek ez a játék, mivel a lelkünket szólítja meg. Itt nem a logikát, az észt kell használni, hanem a kreativitásunkat, megérzéseinket elővenni. Gondolati úton sosem fogunk eljutni a célig egy asszociációs játékban, ehhez másfajta látásmód szükséges.

Mit fejlesztenek ezek a játékok?

Az asszociációs társasjátékok elsősorban a kommunikációs képességet fejlesztik. Jó hatással vannak a szókincs bővítésére, mindig tanulhatunk valami új dolgot a játék során. Egy népszerű asszociációs játék, a Sztorikocka esetében például nekünk kell egy történetet létrehoznunk a dobókockákon látott képek alapján.

Hasonlóan alkalmas szókincsfejlesztésre a Címke, ami a hagyományos ország-város játékot idézi fel bennünk.

A kategória népszerű terméke a Csak egy, mely 2019-ben elnyerte Az év társasjátéka díjat. Ez nemcsak a kommunikációt fejleszti, hanem az együttműködési készséget, kreativitást is. Az egyik legjobb party játék is, hiszen könnyen megtanulható a szabálya, és a játékideje rövid.

Gyerekeknek és felnőtteknek is ajánljuk

Általában 8 éves kor körül már képesek a gyerkőcök is arra, hogy a szabályokat betartva, a társakat tisztelve játszanak végig egy partit. Mivel az asszociációs játékok többségében nincsenek merev, szigorú szabályok, és sokszor a játékosok megegyezésén múlik, mit fogadnak el, így igen népszerűvé váltak a gyermekek körében is ezek a társasok.

Gyakori, hogy egy-egy felnőtt társasjáték gyerekváltozatát is megjelentetik a kiadók. Ilyen például a Concept nevű barkochba-jellegű táblás játék és annak gyermekverziója, a Concept Kids: Állatok, amellyel akár már a 4 évesek is játszhatnak.

Végezetül mindenképp megemlítendő napjaink legesztétikusabb asszociációs társasjátéka, a Dixit, mely 2010 óta nem vesztett a népszerűségéből. A lélegzetelállítóan szép kártyák, az igényes játékeszközök itt valóban a lelkünkhöz is szólnak.

Tetszett a tartalom? Kérdésed van, vagy segítségre van szükséged a megfelelő társasjáték kiválasztásában?
Keress bennünket az alábbi elérhetőségeken, és kollégáink szívesen állnak rendelkezésedre.

További érdekes tartalmakért keress minket facebook oldalunkon: https://www.facebook.com/ComPayaWebShop

Forrás